Waarom Python? Wat kun je ermee? Lees dit artikel om meer over deze unieke taal te leren!
Wie heeft python ontwikkeld?
Python is in 1991 ontwikkeld door Guido van Rossum. Hij werkte destijds bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Het is uitgegroeid tot een wereldwijd project. Tot 2018 is Guido de “Benevolent Dictator for Life” (BDFL) geweest en bepaalde hij wat er gebeurde. Hij heeft de titel naast zich neergelegd en nu wordt de taal verder ontwikkeld onder leiding van een “Steering Council”. De “Python Software Foundation” (non-profit) zet zich overigens al sinds 2001 voor de ontwikkeling van de taal en de Python gemeenschap.
Waarom zou ik python leren?
Door Python te leren ontwikkel je een waardevolle vaardigheid. Tegenwoordig wordt Python namelijk steeds meer gebruikt in het bedrijfsleven. Het kunnen werken met spreadsheets (Microsoft Excel) is vaak niet meer voldoende. Je ziet nu al dat er meer banen op Monsterboard.nl te vinden zijn waarbij Python gevraagd wordt i.p.v. Excel.
Bovendien is het ook leuk om te leren. Het is namelijk ontzettend gaaf om programma’s te maken waar andere mensen wat aan hebben. Plus je kunt misschien zelfs een deel van je eigen werk automatiseren!
Waar wordt python voor gebruikt?
Grofweg zijn er 3 verschillende werkvelden te onderscheiden waar Python veel gebruikt wordt:
- Data science: machine learning & artificial intelligence
- Web development: backends voor websites als Dropbox, Instagram & Reddit
- DevOps: automatisering van IT werkzaamheden
Er zijn echter ontzettend veel andere doeleinden waar Python voor ingezet kan worden, dus de 3 werkvelden hierboven is een generalisatie.
Wat kun je met python?
Laten we de werkvelden van de vorige vraag aanhouden voor een paar voorbeelden. Met python kun je bijvoorbeeld:
- statistische modellen bouwen om prijzen mee te voorspellen
- data van websites verzamelen
- websites en back-ends (APIs) bouwen
- automatisch servers en routers configureren
Zoals je ziet zijn dit uiteenlopende onderwerpen. Eerder beschreef ik in “So, who is learning python?” al dat de meeste deelnemers in mijn cursussen geen programmeer achtergrond hebben. Ze hebben doorgaans functietitels zoals sales, manager, analist, growth hacker, etc. In het artikel “Python at Universities in The Netherlands” zie je ook dat python gebruikt wordt voor allerlei verschillende vakken. Van finance, statistiek, big data, biologie tot luchtvaart- en ruimtevaarttechniek.
Dus het antwoord is: heel veel! Maar het belangrijkste is denk ik momenteel het werken met (big) data. Dat zal naar de toekomst ook steeds belangrijker gaan worden…
Wanneer gebruik je python?
Je gebruikt Python als je code wil schrijven die makkelijk leesbaar en onderhoudbaar is. De taal is echt ontworpen voor mensen, niet zozeer voor computers. Dat betekent ook dat Python niet altijd de snelste code is om uit te voeren. Het is wel vaak het snelste om in te ontwikkelen. Als je dus algoritmes ontwikkelt voor automatisch handelen en snelheidswinst (in mili- of nanoseconden) is van belang, dan kun je beter een taal als C gebruiken.
Hoe kan ik python leren?
Het is relatief eenvoudig om python te leren. Maar relatief betekent nog niet dat het makkelijk is. Het is makkelijker dan andere talen zoals C of Java. Desalniettemin kun je hoogstwaarschijnlijk wel wat hulp gebruiken in het begin. Een cursus kan zorgen voor een vliegende start. Echter, er is een gigantisch aanbod van (online) cursussen en tutorials. Zorg dus dat je kiest voor een cursus die goed bij je past en aansluit bij jouw leerdoelen.
Welke python versie moet ik gebruiken?
Het antwoord is 3. De taal wordt nog altijd doorontwikkeld en zoals met alle software is het een goed idee om de laatste versie te gebruiken. Python 2 is in 2020 met “pensioen” gegaan en er worden geen security updates meer voor gemaakt. Er is een mooi overzicht te vinden van alle releases op wikipedia.
Is python object georiënteerd?
Ja, Python is zoals vele andere talen geschikt voor “Object Oriented Programming”. Het is zeer eenvoudig om classes en objecten te creëren. Mocht je echter niet bekend zijn met deze manier van programmeren dan is dat geen enkel problem. Voor het automatiseren van simpele taken kun je namelijk een heel eind komen met het schrijven van eenvoudige functies.
Waarom python?
Hopelijk hebben de antwoorden op de vragen hierboven je een beter beeld geven wanneer en waarom je python zou gebruiken.